• De collectieGeschiedenisTarifs
    Geschiedenis

Geschiedenis van “La Maison Bis-Art Bizarre” en van het Museum voor Fantastische Kunst.

“La Maison Bis-Art Bizarre” werd opgericht in 1989 in het kader van de animatie “Eté-Jeunes” of jonge zomers. Michel Dircken en Michel Souren werkten toen als animatoren in het Jeugdhuis van Etterbeek en kregen er een klein budget om een animatieprogramma op te zetten voor tijdens de grote vakantie. Enthousiast besloten ze om snel een aantal objecten en een fantasiedecor te maken en lieten daarbij hun verbeelding de vrije loop. Na twee weken te hebben gebouwd en na tien dagen tentoonstellingen te hebben gehouden, zat het werk erop voor het team van een vijftigtal personen. We geven toe dat het resultaat niet echt beslissend was, maar het belangrijkste werd verwezenlijkt: “La Maison Bis-Art Bizarre” is geboren.

Zonder de moed te verliezen, deden ze jaar na jaar alles om dit evenement groter te maken: de bezoekersdagen en uren uitbreiden, eigen budget verkrijgen, het internet gebruiken voor de geschreven berichten, radionieuws en televisienieuws, enzovoort. Dit leidde natuurlijk tot meer werk, zorgen, bloed en tranen, ruzies en lachbuien en, niet te vergeten, tot een grote consumptie van bier. In 1996 waren drie maanden opbouw nodig om hun ideeën op vier verdiepingen te verwezenlijken. De tentoonstelling zou twee maanden duren en uiteindelijk werd hun inzet beloond door de opkomst van duizenden bezoekers voor “La Maison Bis-Art Bizarre editie ‘96”.

Het jaar 1997 was een overgangsjaar om logistieke en praktische redenen, aangezien vanaf dan de meeste tentoonstellingen plaatsvonden in de nieuwe lokalen, meer bepaald in Clos des Arts des Anciennes Glacières van Brussel te Sint-Gillis. Het werd echter al snel duidelijk dat de locatie geen volk aantrok en dat er een doodse sfeer heerste.

Michel Dircken besloot dan om alles over een andere boeg te gooien. Terwijl hij op de laatste verdieping van zijn woonst in de Amerikaansestraat verbleef, toverde hij de andere verdiepingen om tot een verbazingwekkende plaats vlakbij het Hortamuseum. Deze ruimte werd volledig toegewijd aan de Fantastische Kunst en biedt de bezoeker een soms gek en vaak surrealistisch overzicht van de wereld van het bizarre.

Michel Dircken, de oprichter, zorgde ervoor dat alles tot in de details juist was en maakte de meerderheid van de tentoongestelde kunstwerken. Bosch, Breughel, De Ghelderode, Delvaux, Magritte, Rops of Hergé, die door de draaizeef van het derde millennium zijn gegaan, zouden deze fantasierijke plaats in hartje Brussel waarschijnlijk niet verloochenen. “Op 2 maart 2002 gaan de deuren van het museum open en op diezelfde dag, vertrekt de grootste fantastische schrijver Thomas Owen voor een lange reis.”

Nathalie Pham © pham.nathalie@gmail.com

Tous les week-ends